Vantaan luontokoulun toimintamuodot

 

Kummiluokkaopetus

Kummiluokkaopetusta annetaan vuosittain 15-17 kummiluokalle, jotka valitaan syksyisin hakemusten perusteella. Kummiluokkaopetus sisältää neljä opetuskertaa: kaksi syksyllä, yksi talvella ja yksi keväällä. Luontokoulupäivien aikana opitaan "luonnosta luonnossa"  liikkuen, havainnoiden, aistien, tutkien sekä leikkien. Opetusmenetelmät ovat toiminnallisia ja osallistavia, aiheet laaja-alaisia ja opetus sopii kaikenlaisille oppijoille. Pääosa kummiluokista on alakoulun luokkia, mutta myös esiopetusryhmiä ja yläkoulun oppilasryhmiä on mukana. Myös erilaisia erityisryhmiä on ollut mukana paljon.

Kummiluokkaopetukseen kuuluu lisäksi opettajatapaamisia, joissa mm. annetaan kummiopettajille tietoa opetuksen sisällöistä sekä ideoita ennakko- ja jatkovalmisteluihin koulussa toteutettaviksi.

Kummiluokkahakemus 2020-2021

Fadderklassansökan 2020-2021

Kurssitoiminta

Kurssimme on suunnattu erityisesti opettajille, varhaiskasvattajille ja muille lasten- ja nuorten kanssa toimiville, mutta ne ovat avoimia kaikille luonnosta ja ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille. Kurssien tavoitteena on tukea opettajan tai kasvattajan työtä ja antaa uusia ideoita ja innostusta koulun tai päiväkodin arkeen ja ympäristökasvatustyöhön. Kursseja järjestetään noin 10 vuosittain. Lisäksi kaikille avoimia ovat pääkaupunkiseudun muiden luonto- ja ympäristökoulujen järjestämät kurssit.

Järjestämme myös tilauskursseja esim. kokonaisen päiväkodin tai koulun henkilöstölle. Kurssien aiheita ja teemoja voidaan sovittaa ryhmän tarpeisiin sopivaksi. Usein on ollut tunnelmallisessa tilassa luonnon äärellä päiväkodin tai koulun omaa ohjelmaa aamupäivällä ja luontokoulun järjestämää opetusta luonto-opetuksesta ja ympäristökasvatuksesta iltapäivällä.

Satuteemaiset luonto-opetuspäivät päiväkotiryhmille ja alkuopetukselle

Keväällä ja elokuussa on tarjolla kausityöntekijän ohjaamia saturetkiä, joissa leikkien ja elämysten kautta tutustutaan metsäluontoon ja eläydytään metsän elämään. Retket ovat maksuttomia vantaalaisille koulu- ja päiväkotiryhmille. Retkistä ja luontokoulupäivistä lähetetään keväisin tiedote päiväkoteihin ja kouluihin.

Luontokoulupäivä luontokoulun lähimaastossa ja Sipoonkorven kansallispuistossa

Vantaan Luontokoululla on keväällä ja alkusyksyllä tarjolla luonto-opetuspäiviä, joina retkeillään luontokoulun lähimaastossa tai tehdään pidempiä retkiä yleensä Sipoonkorpeen. Kohteina on ollut Sipoonkorvessa Storträskin suolampi, Kalkkiruukin luontopolku tai pienemmille retkeläisille lyhyempi retki Högbergetin laelle. Retkipäivä on joskus tehty myös keväiselle merenrannalle. 

Kausityöntekijä ja talouden salliessa tuntityöntekijä ohjaavat kevään ja syksyn luontokoulupäiviä koululuokille.  Retkistä ja luonto-opetuspäivistä lähetetään keväisin tiedote päiväkoteihin ja kouluihin.

Ryhmäkoko Vantaan luontokoulun opetuksessa

Vantaan luontokoulu järjestää enintään yhden koululuokan kokoisille ryhmille opetusta yhtenä opetuspäivänä. Saturetkillä suurin ryhmäkoko on 25 lasta. Opetuksen laadun ja oppilaiden turvallisuuden vuoksi emme ota maastoon suurempia ryhmiä.

Sesonkiaikana keväällä ja alkusyksyllä on opetuksessa saman päivänä kaksi tai jopa kolme ryhmää, mutta jokaisella ryhmällä on oma kohde ja oma ryhmän ohjaaja.

Vantaan luontokoulu ei pysty toimintaedellytystensä puitteissa (kaksi työntekijää ja kausityöntekijä osan vuotta) järjestämään suuria tapahtumia esim. kokonaisille kouluille tai päiväkodeille. Tällaisiin tapahtumiin kannattaa kysellä ohjelmapalveluyrityksiä, joista osa on erikoistunut luonto-ohjelmiin ja osaa hoitaa hyvin myös tapahtumien ympäristöarvot. 

Vihreä lippu -edistäjänä toimiminen

Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen ohjelma. Ohjelmassa yhdistyvät ympäristökuormituksen vähentäminen, kestävän kehityksen kasvatus ja lasten ja nuorten osallisuus. Ohjelma soveltuu yhtä hyvin pienille kuin suurille yksiköille, päiväkodeille kuin ammatillisille oppilaitoksille, vasta-alkajille kuin konkareillekin.
Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa. YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää lippua. Suomessa Vihreä lippu -ohjelmaa ylläpitää FEE Suomi (ent. nimi Suomen ympäristökasvatuksen seura).

Vantaan Luontokoulu toimii Vihreä lippu -ohjelman alueellisena edistäjänä tarjoten koulutusta kiinnostuneille ja tukea ohjelmaan osallistuville. Kysy meiltä lisää Vihreästä lipusta!

Välinelainaus

Vantaalaiset koululuokat ja päiväkotiryhmät saavat luontokoululta lainaksi luuppeja ötökkäretkille, ja kiikareita ja kaksi kaukoputkea linturetkelle. Kysy lisää, ks yhteystiedot sivu.

Väline- ja opasmyynti

Luontokoululla on myynnissä 8x suurentavia luotettavia lapsille sopivia luuppeja esimerkiksi ötököiden tutkimiseen. Luupin läpi löytyy uusia elämyksiä lähiluonnosta! Hinta Luontokoululta noudettaessa 6 €, postitettuna 7 €+postikulut. Hinnat päivitetty 6.3.2019.

Myynnissä mm. seuraavat oppaat:

  • Jäniksen selässä – repullinen luontoleikkejä (WSOY) 8€
  • Luontoleikit, Luonto-Liiton leikkikirja 6€
  • Lumijälkiopas, Marcus Wikman 6€
  • Karpalo – Luonnonharrastusta lapsille (Luonto-Liitto) 8€

Tilavuokraus

Vantaan Luontokoulua vuokrataan pienimuotoisesti ja harkinnanvaraisesti pienten ryhmien tilaisuuksiin. Vuokraus on mahdollista niinä ajankohtina, joina se ei ole esteenä luontokoulun opetustoiminnalle, sillä tilat ovat hyvin pienet ja opetusvälineistö kuivataan eteisessä ja salissa. Arkipäivistä mahdolliset ajankohdat ovat yleensä joulukuu, tammikuun alkupuoli, osa maalis- ja huhtikuuta ja kesäkuun alku ja elokuu. Muina aikoina löytyy yksittäisiä päiviä. Viikonlopuista ja illoista löytyy enemmän vaihtoehtoja.

Vanhan kyläkoulun tunnelmasta voi nauttia 20-30 henkeä kerrallaan. Käytössä on sali, keittiö, eteinen ja nuotiopaikka talon vieressä. Talossa on yksi sisävessa. Salissa on takkana toimiva vanha pystyuuni. Keittiöstä löytyy astiat noin 30 hengelle sekä tarjoilu ja ruoan valmistus astioita. Myös muoviastioita nuotioruokailuun löytyy 30 hengelle.  

Päiväkodeilla on ollut koulutuspäiviä Vantaan luontokoululla. Vantaalaiset koulut ja päiväkodit ovat järjestäneet luontokoululla mm. joulujuhlia. Myös partiolaisilla ja lasten urheiluseuroilla yms. on ollut tapahtumia Luontokoululla. Rauhallisia muitakin juhlia on myös vietetty Luontokoulun tunnelmallisessa talossa.

Vantaan luontokoululla ei ole leirikeskustoimintaa eikä majoitustiloja. Hyviä yöretkikohteita kannattaa kysellä esim. Nuuksion kansallispuistosta ja pääkaupunkiseudun partiolaisilta, joilla on tunnelmallisia majoitustiloja.

Lue lisää vuokrauksesta vuokraus-sivulla.

Internexus